14 Ocak 2014 Salı

Radyo Kanallari Özellikleri

Günümüzde radyolar, dinleyicileri ile geçmişteki uygulamalara göre daha fazla etkileşim içerisinde yer almaktadır. Dinleyiciler farklı yollarla radyolara ulaşıp, birtakım duygularını paylaşma imkânı bulmaktadırlar. Radyo yayını, ses, müzik ve efekt olmak üzere üç faktörden oluşmaktadır. Radyo kanalları yardımıyla radyo programlarında bu üç faktörün dengeli bir biçimde oluşturulması ile kaliteli bir yayına ulaşılmış olur.
Radyonun, bir iletişim aracı olarak özelliklerini sıralayacak olursak ilk olarak; radyonun zihinde resim oluşturma işlevi gelmektedir. Radyoyu diğer kitle iletişim araçlarından ayıran önemli nokta insanların hayal gücünü genişleterek yaratıcılığını geliştirme imkânı yaratmasıdır. Canlı radyolar, bu konuda sürekli yayın akışlarıyla oldukça etkili olmaktadırlar. Tamamen radyolarda görüntü seçeneği dinleyicilerin hayal gücüne bırakıldığı için hayal gücünü olumlu olarak etkiler. Diğer bir özellik ise radyoların karşısındaki insanla konuşuyor gibi yayın yapmasıdır. Bu yönde diğer kitle iletişim araçları olan televizyon ve gazetelerden farklı yönünü ortaya koyar. Radyo daha kişisel bir araçtır. Dinleyici ile arasındaki uzaklığı en aza indirir radyolar çünkü. Bir başka özelliğe gelindiğinde, radyonun farklı iletişim araçlarına kıyasla daha hızlı olmasıdır. Radyolar, teknik özellikleriyle sebebiyle vakit kaybı harcamadan direkt olarak yayın yapabilme imkânı sunmasıdır.
Radyoların sınırlarının olmaması başka bir iletişim özelliğidir. Radyosu olan herkesin veya internet ve telefon araçlarını kullanan dinleyicilerin, coğrafi sınırlar dışındaki farklı ülke yayınlarını bile dinleme olanağı elde etmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder